- کیف پول ارز دیجیتال یک نرمافزار است که کلیدهای خصوصی و عمومی را ذخیره میکند و با بلاکچینهای مختلف در تعامل است. یکی از تصمیمات مهمی که باید در فرآیند خرید یا فروش رمزارز بگیرید، انتخاب یک کیف پول امن و معتبر برای ذخیره و نگهداری آنها است. این کیف پولها انواع مختلفی دارند و باید بر اساس نیاز شما انتخاب شوند و بخاطر داشته باشید که هر فرد میتواند چندین کیف پول داشته باشد. در این مقاله سعی کردیم تا توضیحات کاملی در مورد کیف پول ارز دیجیتال، انواع آن و نحوهی عملکرد هر کدام، را بیان کنیم.
کیف پول ارز دیجیتال یک نرمافزار یا سختافزار است که به شما امکان ذخیره، انتقال و دریافت رمزارز را میدهد؛ تمامی کیف پولها یکسان نیستند و باید بسته به نوع و هدف کاربر انتخاب شوند. ارزهای دیجیتال، یکی از پدیدههای جدید و جذاب در دنیای مالی هستند که در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از علاقهمندان در دنیای سرمایهگذاری قرار گرفتهاند؛ این نوع از داراییها، با استفاده از فناوری بلاکچین توسعه یافته و بدون نیاز به واسطهای مانند بانک یا دولت، به صورت آنلاین و مستقل عمل میکنند. برای خرید و فروش، ذخیرهسازی و مدیریت رمزارزها در این دنیای پررونق، نیاز به کیف پول ارز دیجیتال است که در انواع مختلف به بازار عرضه میشود.
کیف پولها دسترسی آسان و قابلیت انتقال سریع ارزها را فراهم میکنند. با توجه به تنوع ویژگیها و وظایف آنها، انتخاب کیف پول مناسب به نوع و نیاز فعالیتهای شما بستگی دارد.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
کیف پول ارز دیجیتال یا کریپتو والت، یک اپلیکیشن یا سرویس است که اطلاعات مربوط به ارزهای دیجیتال از جمله کلیدهای خصوصی و عمومی، آدرسهای کیف پول و تاریخچه تراکنشها را ذخیره و مدیریت میکند. کلید عمومی به عنوان شناسهای منحصربهفرد برای دریافت و ارسال ارز دیجیتال به سایر کاربران استفاده میشود و آدرس کیف پول نیز به عنوان رشتهای از حروف و ارقام برای شناسایی کاربر در شبکه ارز دیجیتال موردنظر استفاده میشود. تاریخچه تراکنش نیز نشاندهنده تمامی تبادلات و تراکنشهای انجام شده در زنجیره بلوکها (blockchain) است.
والت یا کیف پول ارز دیجیتال، برای نگهداری ارزهای دیجیتال استفاده میشود و کلیدهای عمومی و خصوصی را برای تراکنشهای ارز دیجیتال ذخیره میکند. این کلیدها امکان دریافت یا ارسال ارزهای دیجیتال را برای کاربران فراهم میکنند. کلید خصوصی به عنوان رمز کارت بانکی عمل میکند و امنیت کاربر را تامین میکند، در حالی که کلید عمومی به عنوان شماره حساب عمل میکند و امکان دریافت رمزارز از سایر کاربران را فراهم میکند.
کلید عمومی به عنوان یک شناسه یکتا برای دریافت و ارسال ارز دیجیتال به سایر کاربران استفاده میشود. همچنین، آدرس کیف پول به صورت یک رشته از حروف و ارقام است که از کلید عمومی مشتق شده و برای شناسایی کاربر در شبکه ارز دیجیتال مورد نظر به کار میرود. تاریخچه تراکنش نیز شامل تمامی تبادلات و تراکنشهای انجام شده با استفاده از کلید خصوصی و عمومی در زنجیره بلوکها (blockchain) است.
کیف پولهای ارز دیجیتال انواع مختلفی دارند که در حالت کلی به سه دسته نرمافزاری، سختافزاری و کاغذی تقسیم میشوند. این انواع کیف پولها از لحاظ امنیت و راحتی استفاده با یکدیگر متفاوت هستند و هر کدام ویژگیها و مزایای خود را دارند.
در نهایت، کیف پول ارز دیجیتال میتواند مانند یک کیف پول واقعی برای نگهداری، پرداخت و دریافت داراییها مورد استفاده قرار گیرد. به علاوه، بسیاری از کیف پولهای ارز دیجیتال امکاناتی مانند رمزگذاری یا امضای اطلاعات را نیز به کاربران فراهم میکنند تا امنیت و خصوصیت تراکنشهایشان را تضمین کنند.
کیف پول ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد که میتوان آنها را به سه دسته نرمافزاری، سختافزاری و کاغذی تقسیم کرد. به طور کلی، کیف پول ارز دیجیتال مانند یک کیف پول واقعی برای نگهداری، پرداخت و دریافت داراییها استفاده میشود و همچنین امکان رمزگذاری یا امضای اطلاعات را نیز برای کاربران فراهم میکند.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
کیف پولهای ارز دیجیتال دو دسته اصلی را شامل میشوند: حضانتی و غیرحضانتی. در کیف پول حضانتی، سرویسدهنده (مانند یک صرافی) دارای کنترلی بر روی کلید خصوصی کیف پول است و بهعنوان یک امانتدار عمل میکند. از سوی دیگر، در کیف پولهای غیرحضانتی، کنترل کامل بر روی دارایی به خود کاربران تعلق دارد و آنها میتوانند هر زمان که بخواهند، به این دارایی دسترسی داشته باشند.
هر کیف پول ویژگی ها و قابلیتهای متعددی دارد. این ویژگیها شامل رابط کاربری، سطح امنیت، روش و شرایط دسترسی، پشتیبانی از ارزهای مختلف، قابلیتهای مربوط به مبادلات درون سیستمی و دیگر ویژگیهای متعدد میباشند. این نکات برای تمایز کیف پولها از یکدیگر مهماند. از نظر کلی، کیف پولهای ارز دیجیتال را میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد:
کیف پول گرم یا نرمافزاری
کیف پولهای گرم ارز دیجیتال روی دستگاههای رایانهای شخصی و تلفنهای همراه نصب میشوند و تمام اطلاعات کاربران بهصورت آنلاین در این والتها ذخیره میشوند. بهدلیل اینکه اطلاعات و داراییها آنلاین ذخیره میشوند، این والتها به در معرض حملات بیشتری قرار میگیرند. در هنگام انتخاب یک کیف پول نرم افزاری، تحقیقات لازم را در مورد شرکت سازندهاش انجام دهید. مدلهای مختلف کیف پولهای گرم شامل کیف پول دسکتاپ میشوند که در سیستمهای رایانهی شخصی نصب میشوند و تنها از این دستگاهها قابل دسترسی هستند. تازهترین نسخههای برخی از این والتها اجازه دسترسی از تلفنهای همراه را نیز میدهند. کیف پول دسکتاپ بهطور کلی ترکیب خوبی از امنیت و راحتی را فراهم میکنند. اما باید به این نکته توجه کرد که اگر یک هکر بتواند از راه دور به دستگاه شما نفوذ کند، ممکن است به کیف پول شما نیز دسترسی پیدا کند.
کیف پول دسکتاپ
کیف پولهای دسکتاپ به سرعت به یک کیف پول بیت کوین پرطرفدار و سایر رمزارزها تبدیل شدند. یکی از دلایل محبوبیت آنها، دسترسی آسان و سریع به آنهاست. بسیاری از این والتها محیطی ساده و کاربرپسند دارند که حتی کاربران مبتدی نیز میتوانند از آنها بهراحتی استفاده کنند. علاوه بر این، کیف پولهای دسکتاپ فرصت کنترل کامل بر ارزهای دیجیتال از طریق کلیدهای عمومی یا خصوصی را برای کاربران فراهم میکنند.
- مزایا: استفاده آسان، دسترسی سریع، نسبتاً امن
- معایب: در صورتی که دستگاه شما به اینترنت متصل باشد، وجود امکان هک شدن کیف پول
کیف پول موبایل
کیف پول موبایل بسیار شبیه به کیف پول دسکتاپ است، زیرا این کیف پول ارز دیجیتال مستقیماً روی دستگاه تلفن همراه فرد نصب میشود. با نصب برنامه کیف پول روی تلفن همراه، میتوانید به این کیف پول دسترسی پیدا کنید. همانطور که از نام آن نیز آشکار است، کیف پولهای موبایل این امکان را برای کاربران فراهم میکنند تا ارزهای دیجیتال را در تلفنهای همراه خود ذخیره کنند. این پویایی به این معناست که کاربران علاوه بر ذخیره آسان ارزهای دیجیتال، میتوانند از این ارزها برای پرداخت خریدهای روزانه در مکانهایی که از رمز ارزها پشتیبانی میکنند نیز استفاده کنند.
- مزایا: استفاده و دسترسی بسیار آسان و سریع، امکان خریدهای روزانه با بیت کوین به آسانی
- معایب: به دلیل آنلاین بودن، ایمنی پایینی دارند، و ممکن است نتوانید کلیدهای خصوصی را کنترل کنید. نقطه ضعف بالقوه کیف پول موبایل نسبت به سایر انواع کیف پولها، متکی بودن به روزرسانیهای مداوم توسط سازنده برنامه است. در صورت گم یا ربوده شدن تلفن همراه کیف پول شما در معرض خطر قرار میگیرد.
کیف پول تحت وب
کیف پول تحت وب یا آنلاین دارای کمترین سطح امنیت است ولی برای ارسال ارز دیجیتال به شخص دیگر بالاترین سطح راحتی را دارد. شما به راحتی میتوانید از هر دستگاه یا مرورگر اینترنتی، به کیف پولهای آنلاین دسترسی پیدا کنید. نکته قابل توجه در مورد کیف پول تحت وب این است که ارائهدهنده این نوع کیف پول ارز دیجیتال، کنترل کاملی بر روی آن دارد و ارزهای دیجیتال مبادله شده در سرور مرکزی این مجموعهها ذخیره میشوند؛ در صورتیکه یک هکر بتواند به این سرورها دسترسی پیدا کند، به کیف پول کاربران و دارایی و اطلاعات آنها هم دسترسی خواهد داشت. در نظر داشته باشید کیف پول صرافی نیز نوعی از این دسته از ولتها محسوب میشوند.
- مزایا: دسترسی آسان، رابط کاربری با طراحی بصری خوب و ساده
- معایب: داشتن حداقل سطح امنیتی، حتی ممکن است نتوانید کلیدهای خصوصی خودتان را کنترل کنید
کیف پول سرد یا سخت افزاری
بر خلاف کیف پولهای گرم، کیف پول سختافزاری دارایی و اطلاعات کاربران را به صورت آفلاین ذخیره میکند و برای ذخیرهسازی نیازی به اینترنت ندارد. این دستگاه تنها در صورتی که نیاز به انتقال وجه داشته باشید به اینترنت متصل میشود. کیف پولهای سختافزاری، ابزاری فیزیکی و به شکل فلش مموری هستند که مطمئنترین و امنترین روش ذخیره سازی رمز ارزها به حساب میآیند. این کیف پولهای غیرامانی، دستگاههایی محسوب میشوند که بهطور ویژه و اختصاصی برای نگهداری آفلاین و ایمن ارزهای دیجیتال طراحی میشوند. البته باید تمام موارد امنیتی برای جلوگیری از هک کیف پول ارز دیجیتال رعایت شود. نکتۀ قابل توجه در مورد کیف پول سختافزاری این است که این نوع از کیف پول ارز دیجیتال رایگان نیست و برای استفاده از آنها نیاز است که هزینهای را پرداخت کنید.
- مزایا: مطمئنترین گزینه برای نگهداری ارزهای دیجیتال
- معایب: گران بودن، پویایی پایین
کیف پول کاغذی
کیف پول کاغذی یکی از انواع کیف پول است که نسبت به ارزهای دیجیتال این امکان را فراهم میکند که کدهای خصوصی بر روی کاغذ چاپ شده و نگهداری شوند. این روش به کاربر این امکان را میدهد که وجه خود را انتقال دهد، سادگی کلیدها را وارد یک نرمافزار یا کیف پول تحت وب کند، یا فقط کد QR چاپ شده را اسکن کند. اما استفاده از کیف پول کاغذی همراه با مخاطراتی از جمله گم شدن، احتمال سرقت و تخریب فیزیکی است.
مزایا: غیر قابل هک بودن کاغذ
معایب: گم شدن، احتمال سرقت و تخریب فیزیکی ـ دسترسی و کارایی دشوار
کیف پول چند امضایی (Multi-signature Wallet)
کیف پول چند امضایی به گروهی از کاربران این امکان را میدهد که یک سند را امضا کنند، اما برخلاف کیف پولهای معمولی، برای انجام معاملات نیاز به دو یا بیشتر از دو امضای خصوصی است. این روش امنیت مضاعفی را برای نقل و انتقال رمزارزها فراهم میکند و برای ذخیرهسازی از چندین امضا رمزنگاری شده استفاده میکند. تا قبل از هرگونه نقل و انتقال، تمام کاربران دخیل باید با تراکنش موافقت کنند، بهعنوان یک الگوریتم امنیتی که امضای مشترکی از تمام کاربران را میسازد. این سامانه امنیتی از اطمینان بیشتری برخوردار است و بهطور معمول برای کیفپولهای ارزهای دیجیتال استفاده میشود.
کیفپول غیرمتمرکز
برای درک مفهوم کیفپولهای غیرمتمرکز، باید ابتدا کیفپولهای متمرکز را بشناسیم. در کیفپولهای متمرکز، علاوه بر کلید خصوصی کاربر، یک شخص ثالث نیز به عنوان واسطه به حساب دسترسی دارد. این نوع کیفپولها در اصطلاحات صرافیها استفاده میشود. این صرافیها کیفپولهای متمرکزی تحت مدیریت خود دارند و به کاربران این امکان را میدهند تا سرمایهشان را مدیریت کنند. علاوه بر دسترسی شخص ثالث به کیفپول، او نیز نظارت دارد و میتواند به تمام دستوراتی که به سیستم داده میشود، مثل انتقال یا دریافت دارایی نیز نظارت داشته باشد.
کیفپولهای متمرکز از نظر کارکرد، هیچ تفاوت قابل مشاهدهای با سیستم بانکی ندارند و استفاده از آنها برای مدیریت رمزارزها بسیار آسان است. با این حال، کیفپولهای غیرمتمرکز به کاربر امکان مدیریت کامل بر روی داراییهای خود را میدهند بدون تداخل واسطهها یا سرویسدهندههای ولت. این کیفپولها به صورت peer-to-peer (P2P) عمل میکنند و تنها به مالک حساب اجازه ارسال، دریافت یا هر گونه تراکنش دیگر را میدهند.
کار با کیفپولهای غیرمتمرکز ممکن است کمی چالش برانگیز باشد، بنابراین توصیه میشود که افراد تازه وارد در دنیای کریپتوکارنسی در ابتدا از کیفپولهای متمرکز استفاده کنند. به عنوان یکی از معروفترین گزینهها، کوین بیس والت یک کیفپول غیرمتمرکز رمزنگاری شده است و از جمله گزینههای محبوب کیفپولهای NFT نیز به حساب میآید.
کیف پول صرافی
کیف پول صرافی روشی موقت برای نگهداری ارز دیجیتال است. بسیاری از صرافیهای بزرگ دنیا یک کیف پول آنلاین برای کاربران خود فراهم کردهاند که امکانات آن معمولاً به خرید و فروش و یا نقل و انتقال رمزارز محدود است. یک نکته مهم، نحوه نگهداری ارز مشتریان در این کیف پولها است، زیرا بسیاری از صرافیها داراییهای کاربران را به صورت سرد یا آفلاین ذخیره میکنند.
کیف پول گرم بهتر است یا کیف پول سرد؟
انتخاب بین یک کیف پول گرم (Hot Wallet) و یک کیف پول سرد (Cold Wallet) ممکن است برای بسیاری افراد چالشبرانگیز باشد. هر دو نوع کیف پول دارای مزایا و معایبی هستند و تصمیم در انتخاب بین آنها به طبیعت و اهداف شخصی شما بستگی دارد. اما باید به یاد داشت که امنیت یک کیف پول دیجیتال بیشتر از هر چیزی وابسته به نوع مالکیت و کنترل اطلاعات آن است. به عبارت دیگر، اصلیترین ویژگی امنیتی یک کیف پول دیجیتال، میزان مالکیت و کنترل شما بر روی کلیدهای خصوصی یا کلمات بازیابی آن است.
اگر شما کلیدهای خصوصی یا کلمات بازیابی خود را به دست دارید، این به معنای امانی بودن کیف پول است؛ در صورتی که این اطلاعات به دیگران ارائه شود، این کیف پول به عنوان غیر امانی شناخته میشود.
امنیت کیف پولهای دیجیتالی
امنیت کیف پولهای دیجیتالی بسیار حیاتی است. اگر کلید خصوصی شما در دسترس شخص دیگری قرار گیرد، به واقع او به تمام ارزهای دیجیتال شما دسترسی خواهد داشت. کیف پولهایی که به صورت موبایلی، دسکتاپ یا تحت وب (آنلاین) وابسته به اینترنت هستند، همواره در معرض خطر قرار دارند. هکرها از طریق روشهایی مانند بدافزار و ویروس، دسترسی از راه دور به دستگاه کاربر و همچنین با استفاده از فیشینگ، میتوانند به اطلاعات شما دسترسی پیدا کنند. بنابراین، ایجاد یک استراتژی امنیتی مؤثر برای کیف پولهای دیجیتال از اهمیت بالایی برخوردار است.
بهترین کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
تنوع کیف پولهای ارز دیجیتال در بازار بسیار زیاد است و این ممکن است انتخاب این کیف پول، برای بسیاری افراد دشوار کند. زمانی که به امنیت کیف پولهای دیجیتال اهمیت میدهیم، تراست والت (Trust Wallet) به عنوان یکی از کیف پولهای نرمافزاری برتر تلقی میشود. این کیف پول دارای بالاترین ضریب امنیتی در میان کیف پولهای نرمافزاری است و با پشتیبانی از ارزهای دیجیتال متعدد، به عنوان بهترین کیف پول دیفای محسوب میشود.
در زمینه کیف پولهای سختافزاری، کیف پول لجر (Ledger) بدون شک رتبه اول را در امانی و امنیت داراییها از سوی کاربران دارد. این کیف پول دارای بالاترین ضریب امنیتی در میان کیف پولهای سختافزاری است و از تنوع کوین بالایی برخوردار است.
اما اگر به دنبال یک کیف پول داغ و نرمافزاری هستید که امکان ذخیرهسازی انواع گوناگون کوینها ازجمله بیتکوین، لایتکوین، دش و توکنهای ERC-20 مختلف را فراهم میکند، اکسودوس یک گزینه مناسب است. اما باید به یاد داشت که این کیف پول، از تأیید دو مرحلهای و قابلیت چند امضایی که از ویژگیهای اساسی در امنیت هر کیف پول تلقی میشوند، پشتیبانی نمیکند.